Kašubský sleď

Hoci má toto jedlo korene v regionálnej kuchyni, získalo si obľubu v celom Poľsku a často sa nachádza na stoloch mimo Kašubska.

Príprava: 1h

Jednoduché

Kašubský sleď

Príprava: 1h

Jednoduché

Ingrediencie:

  • 1 g čierneho korenia
  • 2 g čierneho korenia
  • 1 g bobkových listov
  • 20 g 10 % liehového octu
  • 50 g kečupu
  • 400 g cibule
  • 5 g cukru
  • 3 g soli
  • 400 g solené slede
  • 150 g repkového oleja
  • 100 g 30 % paradajkového pretlaku

Spôsob prípravy:

  1. Na veko nádoby položte misku a odvážte v nej 400 gramov očistenej cibule nakrájanej na 0,5 cm plátky. Misku odložte nabok.
  2. V inej miske odvážte 400 gramov scedených, odsolených filiet zo sleďa nakrájaných na 2 cm kúsky. Zabalťe ich do potravinovej fólie a uskladnite v chladničke.
  3. Do nádoby pridajte 150 gramov oleja. Nádobu uzavrite vekom s odmerkou. Zahrievajte 4 minúty na 110 °C na rýchlosti 3 pri spätných otáčkach.
  4. Otvorte nádobu. Pridajte predtým pripravenú cibuľu. Nádobu uzavrite vekom bez odmerky. Vyprážajte 15 minút pri 110 °C na rýchlosti 3 pri spätných otáčkach.
  5. Otvorte nádobu. Obsah zotrite špachtľou na dno nádoby. Pridajte 100 gramov paradajkového pretlaku a 2 lyžice liehového octu, 50 gramov kečupu, 1 lyžičku cukru, ½ lyžičky soli, 6 zrniek nového korenia, 3 bobkové listy a ½ lyžičky čerstvo namletého korenia. Uzavrite nádobu vekom bez odmerky.
  6. Znova smažte 6 minút pri teplote 105°C na rýchlosti 3 pri spätných otáčkach.
  7. Otvorte nádobu. Pomocou špachtle preneste obsah do misy a nechajte úplne vychladnúť. Pripravenú vychladnutú cibuľu skombinujte s nakrájanými filetami sleďa.
  8. Uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.