Hlavné jedlá

Sviečková v hubovej omáčke so zmesou krúp

  • Príprava: 1h 20min
  • Náročnosť: Stredne Náročné

Ingrediencie:

  • 1500 g vody
  • 1 g čierneho korenia
  • 50 g bujónovej pasty – CVR
  • 100 g smotany 30 %
  • 50 g bulguru
  • 10 g čerstvého rozmarínu
  • 600 g bravčovej panenky
  • 25 g sušených hríbov
  • 100 g cibule
  • 10 g cesnaku
  • 12 g soli
  • 100 g jačmenných krúp
  • 10 g repkového oleja
  • 60 g číreho masla
  • 80 g pšeničnej múky 450
  • 50 g zelenej šošovice

Spôsob prípravy:

  1. Na veko nádoby položte misku a odvážte 25 gramov sušených hríbov.
  2. Do misky s hubami pridajte 500 gramov vlažnej vody. Misku odložte nabok.
  3. Na veko nádoby položte vysoký hrnček a navážte v ňom 100 gramov 30% smotany.
  4. Do hrnčeka so smotanou pridajte 50 gramov pšeničnej múky. Všetko veľmi dôkladne premiešajte, aby v kréme neboli hrudky. Odložte nabok.
  5. Na veko nádoby položte košík a navážte 100 gramov jačmenných krúp. Do košíka pridajte 50 gramov bulguru a 50 gramov zelenej šošovice.
  6. Všetko dôkladne opláchnite pod studenou vodou a odložte nabok.
  7. Na veko nádoby položte misku a odvážte v nej 600 gramov bravčovej panenky očistenej od blán a nakrájanej na 1,5 cm plátky.
  8. Plátky jemne vyklepte tĺčikom a ochuťte z oboch strán 1 lyžičkou soli a 1 lyžičku korenia. Preložte do misy a odložte nabok.
  9. Do nádoby pridajte 100 gramov cibule očistenej a nakrájanej na menšie kúsky a 2 olúpané strúčiky cesnaku. Nádobu uzavrite vekom s odmerkou.
  10. Sekajte 10 sekúnd na rýchlosti 10.
  11. Otvorte nádobu. Obsah zotrite špachtľou na dno nádoby. Pridajte 1 polievkovú lyžicu oleja a 40 gramov prepusteného masla. Nádobu uzavrite vekom s odmerkou.
  12. V ďalšom kroku si orestujete cibuľu a cesnak. Medzitým si kúsky sviečkovej obaľte v 2 polievkových lyžiciach múky a na rozohriatej panvici ich opečte z oboch strán dozlatista na lyžici prepusteného masla. Vyprážané panenky položte na druhé poschodie parnej nádoby.
  13. Restujte 15 minút pri 105°C na rýchlosti 3 pri spätných otáčkach.
  14. Otvorte nádobu. Pridajte 50 gramov bujónovej pasty, 1 čajovú lyžičku soli, vetvičku rozmarínu a 1000 gramov vody.
  15. Pridajte predtým namočené huby spolu s vodou na namáčanie. Nezlejte nečistoty z dna misky!
  16. Do nádoby vložte košík s prepláchnutými krúpami a šošovicou. Nádobu uzavrite vekom bez odmerky.
  17. Obe úrovne parného hrnca s opečenou sviečkovou položte na veko. Parnú nádobu zakryte pokrievkou.
  18. Varte 35 minút na rýchlosti 2 pri spätných otáčkach a 110°C.
  19. Zložte parnú nádobu a položte ju na obrátenú stranu pokrievky.
  20. Otvorte nádobu. Opatrne vyberte košík, počkajte, kým sa krúpy scedia a odložte ich na tanier. Do nádoby pridajte dusenú sviečkovú a smotanu zmiešanú s múkou. Pridajte ju počas miešania omáčky špachtľou v nádobe. Nádobu uzavrite vekom bez odmerky.
  21. Varte 5 minút na rýchlosti 3 pri spätných otáčkach a 105°C.
  22. Podávajte s vašimi obľúbenými Cookover šalátmi. Dobrú chuť!