Recepty
Vianočná kapustnica

- Príprava: 2h
- Náročnosť: Stredne náročné
Ingrediencie:
- 1250 g vody
- 3 g čierneho korenia
- 70 g bujónovej pasty – CVR
- 300 g kyslej kapusty
- 800 g údeného bravčového mäsa s kosťou
- 75 g kyslej kapusty
- 10 g sušených hríbov
- 100 g cibule
- 80 g šmalca
- 300 g neskorých zemiakov
Spôsob prípravy:
- Sušené hríby namočte do 300 g vriacej vody. Kyslú kapustu sceďte a nakrájajte na 3 cm kúsky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na 3 cm kocky.
- Rozdeľte bravčovú masť na menšie časti, pridajte ju do nádoby a rozpúšťajte 1 minútu pri 120 stupňoch a rýchlosti 1.
- Cibuľu ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky, pridajte do nádoby a sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10. Otvorte nádobu a špachtľou zhrňte nakrájanú cibuľu zo stien nádoby.
- Vložte metličku a smažte bez odmerky 7 minút pri 140 stupňoch pri rýchlosti 1.
- Otvorte nádobu, vyberte metličku a následne do nádoby pridajte bujón a vodu.
- Do nádoby vložte kôšík s údeným mäsom. Varte 40 minút pri teplote 110 stupňov a rýchlosti 3.
- Vyberte košík s mäsom, odstráňte kosti z mäsa, nakrájajte mäso na 3 cm kúsky a vložte ho priamo do nádoby.
- Pridajte namočené hríby spolu s vodou, v ktorej sa namáčali, kyslú kapustu a varte 15 minút pri teplote 105 stupňov a rýchlosti 1 na spätnom chode.
- Otvorte nádobu, pridajte zemiaky, uzavrite nádobu a varte 30 minút pri 105 stupňoch a rýchlosti 1 na spätnom chode.
- Dochuťte čiernym korením, prípadne pridajte vodu zo scedenej kapusty. Polievka výborne chutí s čerstvým chlebom.