Faworki

Chrumkavé, jemné domáce faworki na Zelený Štvrtok ale aj iné dni.

Príprava: 15 min

Jednoduché

Faworki

Príprava: 15 min

Jednoduché

Ingrediencie:

  • 20 g práškového cukru
  • 250 g šmalca
  • 1 g soli
  • 20 g extra masla
  • 300 g pšeničnej múky, typ 550
  • 10 g vysokokoncentrovaného alkoholu
  • 80 g žĺtkov zo slepačích vajec
  • 100 g 18% smotany
  • 250 g repkového oleja

Spôsob prípravy:

  1. Otvorte nádobu.Pridajte 300 gramov múky, 20 gramov masla, 4 žĺtky, 100 gramov kyslej smotany, 10 gramov liehu, 1 štipka soli. Nádobu uzavrite vekom s odmerkou. Miešajte 1 minútu pri rýchlosti 15.
  2. Otvorte nádobu, cesto vyberte z nádoby na pomúčenú dosku. Cesto rozvaľkajte čo najtenšie a nožom ho nakrájajte na pozdĺžne pásy široké asi 3 cm a dlhé asi 10 cm. V strede každého prúžku urobte zárez, ktorým môžete prevliecť jeden koniec cesta. Uchopte jeden koniec a jemne zatraste, aby vejár získal pekný tvar. Ďalšie faworki odložte bokom. Vyprážajte v rozpálenom tuku do zlatista.
  3. Po vychladnutí faworki posypte práškovým cukrom.