Faworki
Chrumkavé, jemné domáce faworki na Zelený Štvrtok ale aj iné dni.
Príprava: 15 min
Jednoduché
![Faworki](https://euimagesd2h2yqnfpu4gl5.cdn5th.com/smart/user_res/bay168475768091690qM/content/1687865996606fa3f70c6.jpg)
Príprava: 15 min
Jednoduché
Ingrediencie:
- 20 g práškového cukru
- 250 g šmalca
- 1 g soli
- 20 g extra masla
- 300 g pšeničnej múky, typ 550
- 10 g vysokokoncentrovaného alkoholu
- 80 g žĺtkov zo slepačích vajec
- 100 g 18% smotany
- 250 g repkového oleja
Spôsob prípravy:
- Otvorte nádobu.Pridajte 300 gramov múky, 20 gramov masla, 4 žĺtky, 100 gramov kyslej smotany, 10 gramov liehu, 1 štipka soli. Nádobu uzavrite vekom s odmerkou. Miešajte 1 minútu pri rýchlosti 15.
- Otvorte nádobu, cesto vyberte z nádoby na pomúčenú dosku. Cesto rozvaľkajte čo najtenšie a nožom ho nakrájajte na pozdĺžne pásy široké asi 3 cm a dlhé asi 10 cm. V strede každého prúžku urobte zárez, ktorým môžete prevliecť jeden koniec cesta. Uchopte jeden koniec a jemne zatraste, aby vejár získal pekný tvar. Ďalšie faworki odložte bokom. Vyprážajte v rozpálenom tuku do zlatista.
- Po vychladnutí faworki posypte práškovým cukrom.