Párty slimák s bylinkovým maslom

V Poľsku je zvykom privítať hostí chlebom a soľou. Čo tak čerstvo upečený chlieb s veľkým množstvom cesnakovo-bylinkového masla, ktorého vôňa sa k vašim hosťom dostane ešte skôr, ako sa postavia do vašich dverí.

Príprava: 1h 40 min

Jednoduché

Párty slimák s bylinkovým maslom

Príprava: 1h 40 min

Jednoduché

Ingrediencie:

  • 100 g vody
  • 6 g provensálskych byliniek
  • 20 g cesnaku
  • 12 g soli
  • 150 g extra masla
  • 25 g pekárskeho droždia
  • 160 g mlieka 2%
  • 30 g olivového oleja
  • 25 g lísty petržlena
  • 500 g pšeničnej múky 450

Spôsob prípravy:

  1. Pridajte 100 g vody, 160 g mlieka, 25 g droždia a 30 g oleja do nádoby a miešajte 2 minúty pri teplote 40 stupňov na rýchlosťou 3 otáčky.
  2. Pridajte 500 g múky, najlepšie vopred preosiatej a 2 lyžičky soli.
  3. Hnieťte 6 minút pri 6 otáčkach.
  4. Preneste do misy a nechajte prikryté kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (približne 20 minút).
  5. Do pohára pridajte 4 strúčiky olúpaného cesnaku a sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10. Pomocou špachtle zoškrabte zmes zo strán na dno pohára. Pridajte 1 zväzok petržlenovej vňate, nakrájanej na 3 cm, sekajte 5 s pri rýchlosti 20. Pridajte 150 g masla a miešajte 30 s pri rýchlosti 4.
  6. Cesto vymieste na pomúčenej doske a vytvarujte z neho tenké valčeky.
  7. Usporiadajte ich do tvaru slimáka do tortovej formy s priemerom 24 cm vyloženej papierom na pečenie a medzi kúsky cesta vložte malé porcie bylinkového masla.
  8. Prikryté nechajte 40 minút kysnúť a pečte približne 25 minút pri teplote 200 stupňov C s funkciou horné a dolné pečenie bez ventilátora, do zlatista.
  9. Podávajte čerstvo upečené a ešte teplé.