Párty slimák s bylinkovým maslom
V Poľsku je zvykom privítať hostí chlebom a soľou. Čo tak čerstvo upečený chlieb s veľkým množstvom cesnakovo-bylinkového masla, ktorého vôňa sa k vašim hosťom dostane ešte skôr, ako sa postavia do vašich dverí.
Príprava: 1h 40 min
Jednoduché
![Párty slimák s bylinkovým maslom](https://euimagesd2h2yqnfpu4gl5.cdn5th.com/smart/user_res/bay168475768091690qM/content/1685364292273afd2b4ef.jpg)
Príprava: 1h 40 min
Jednoduché
Ingrediencie:
- 100 g vody
- 6 g provensálskych byliniek
- 20 g cesnaku
- 12 g soli
- 150 g extra masla
- 25 g pekárskeho droždia
- 160 g mlieka 2%
- 30 g olivového oleja
- 25 g lísty petržlena
- 500 g pšeničnej múky 450
Spôsob prípravy:
- Pridajte 100 g vody, 160 g mlieka, 25 g droždia a 30 g oleja do nádoby a miešajte 2 minúty pri teplote 40 stupňov na rýchlosťou 3 otáčky.
- Pridajte 500 g múky, najlepšie vopred preosiatej a 2 lyžičky soli.
- Hnieťte 6 minút pri 6 otáčkach.
- Preneste do misy a nechajte prikryté kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (približne 20 minút).
- Do pohára pridajte 4 strúčiky olúpaného cesnaku a sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10. Pomocou špachtle zoškrabte zmes zo strán na dno pohára. Pridajte 1 zväzok petržlenovej vňate, nakrájanej na 3 cm, sekajte 5 s pri rýchlosti 20. Pridajte 150 g masla a miešajte 30 s pri rýchlosti 4.
- Cesto vymieste na pomúčenej doske a vytvarujte z neho tenké valčeky.
- Usporiadajte ich do tvaru slimáka do tortovej formy s priemerom 24 cm vyloženej papierom na pečenie a medzi kúsky cesta vložte malé porcie bylinkového masla.
- Prikryté nechajte 40 minút kysnúť a pečte približne 25 minút pri teplote 200 stupňov C s funkciou horné a dolné pečenie bez ventilátora, do zlatista.
- Podávajte čerstvo upečené a ešte teplé.