Marocký kuskus
Marocký kuskus je skvelou voľbou pre milovníkov kuchyne z celého sveta. Dobre poslúži ako samostatný vegánsky šalát či snack, ale skvele doplní aj stôl pri letnej grilovačke na záhrade.
Príprava: 45 min
Stredne náročné
Príprava: 45 min
Stredne náročné
Ingrediencie:
- 250 g vody
- 40 g bujónovej pasty - CVR
- 100 g šalotky
- 25 g čerstvej mäty
- 80 g pražených mandlí
- 200 g kuskusu
- 200 g cukety
- 20 g cesnaku
- 3 g soli
- 70 g repkového oleja
- 100 g sušených marhúľ
- 25 g lísty petržlena
Spôsob prípravy:
- Na veko nádoby bez odmerky položte misku a odvážte 200 gramov kuskusu.
- Do čistej nádoby pridajte petržlenovú vňať a lístky mäty nakrájané na menšie kúsky. Sekajte 20 sekúnd pri rýchlosti 10. Potom preložte do inej misky.
- Do nádoby pridajte 80 gramov mandlí a 100 gramov marhúľ. Sekajte 20 sekúnd pri rýchlosti 10. Zmes pridajte do misky s kuskusom.
- Do nádoby pridajte 100 gramov šalotky nakrájanej na menšie kúsky a 4 strúčiky cesnaku. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10.
- Nasekané ingrediencie stiahnite zo strán nádoby špachtľou na jej dno. Pridajte 70 gramov oleja. Nádobu zatvorte vekom bez odmerky. Varte 8 minút pri rýchlosti 4 a teplote 120 stupňov.
- Otvorte nádobu a pridajte 200 gramov cukety nakrájanej na menšie kúsky. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 7.
- Smažte 5 minút pri teplote 120 stupňov a rýchlosti 4 spätného chodu, potom nádobu otvorte a obsah vložte do misky s petržlenovou vňaťou a mätou.
- Do nádoby nalejte 250 gramov vody, pridajte 40 gramov bujónu alebo 1/2 lyžičky soli. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou a varte 7 minút pri teplote 140 stupňov.
- Hotovým vývarom zalejte kuskus s marhuľami a mandľami. Misku prikryte tanierom alebo alobalom a nechajte 10 minút odstáť.
- Po odstatí ku kuskusu pridajte opraženú cuketu s cibuľou a cesnakom a všetko jemne premiešajte vidličkou.