Marocký kuskus

Marocký kuskus je skvelou voľbou pre milovníkov kuchyne z celého sveta. Dobre poslúži ako samostatný vegánsky šalát či snack, ale skvele doplní aj stôl pri letnej grilovačke na záhrade.

Príprava: 45 min

Stredne náročné

Marocký kuskus

Príprava: 45 min

Stredne náročné

Ingrediencie:

  • 250 g vody
  • 40 g bujónovej pasty - CVR
  • 100 g šalotky
  • 25 g čerstvej mäty
  • 80 g pražených mandlí
  • 200 g kuskusu
  • 200 g cukety
  • 20 g cesnaku
  • 3 g soli
  • 70 g repkového oleja
  • 100 g sušených marhúľ
  • 25 g lísty petržlena

Spôsob prípravy:

  1. Na veko nádoby bez odmerky položte misku a odvážte 200 gramov kuskusu.
  2. Do čistej nádoby pridajte petržlenovú vňať a lístky mäty nakrájané na menšie kúsky. Sekajte 20 sekúnd pri rýchlosti 10. Potom preložte do inej misky.
  3. Do nádoby pridajte 80 gramov mandlí a 100 gramov marhúľ. Sekajte 20 sekúnd pri rýchlosti 10. Zmes pridajte do misky s kuskusom.
  4. Do nádoby pridajte 100 gramov šalotky nakrájanej na menšie kúsky a 4 strúčiky cesnaku. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10.
  5. Nasekané ingrediencie stiahnite zo strán nádoby špachtľou na jej dno. Pridajte 70 gramov oleja. Nádobu zatvorte vekom bez odmerky. Varte 8 minút pri rýchlosti 4 a teplote 120 stupňov.
  6. Otvorte nádobu a pridajte 200 gramov cukety nakrájanej na menšie kúsky. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 7.
  7. Smažte 5 minút pri teplote 120 stupňov a rýchlosti 4 spätného chodu, potom nádobu otvorte a obsah vložte do misky s petržlenovou vňaťou a mätou.
  8. Do nádoby nalejte 250 gramov vody, pridajte 40 gramov bujónu alebo 1/2 lyžičky soli. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou a varte 7 minút pri teplote 140 stupňov.
  9. Hotovým vývarom zalejte kuskus s marhuľami a mandľami. Misku prikryte tanierom alebo alobalom a nechajte 10 minút odstáť.
  10. Po odstatí ku kuskusu pridajte opraženú cuketu s cibuľou a cesnakom a všetko jemne premiešajte vidličkou.