Koláč so slivkami a mrveničkou
Koláče so slivkami a mrveničkou pripravené v Cookoveri sú rodinnou pochúťkou, ktorá sa hodí na mnoho príležitostí. Náplň môžete vybrať podľa chuti a sezónneho ovocia.
Príprava: 1h 15 min
Jednoduché
![Koláč so slivkami a mrveničkou](https://euimagesd2h2yqnfpu4gl5.cdn5th.com/smart/user_res/bay1679563943904x7pO/content/1681892462f4e374d0b8f.jpg)
Príprava: 1h 15 min
Jednoduché
Ingrediencie:
- 695 g pšeničnej múky
- 4 g mletej škorice
- 16 g vanilkového cukru - CVR
- 235 g cukru
- 1 g soli
- 180 g extra masla
- 40 g žĺtkov zo slepačích vajec
- 350 g 2.0 % mlieka
- 30 g pekárskeho droždia
- 1000 g sliviek
- 5 g repkového oleja
Spôsob prípravy:
- Recept na mrveničku.
- Do nádoby pridajte 80 gramov studeného alebo mrazeného masla, 80 gramov múky, 80 gramov bieleho alebo hnedého cukru. Všetky ingrediencie sekajte 5 sekúnd pri rýchlosti 10.
- Preložte mrveničku z nádoby do misky a skladujte v chladničke až do použitia. Nádobu umyte a osušte.
- Recept na cesto.
- Do nádoby pridajte 350 gramov mlieka, 135 gramov cukru a 30 gramov čerstvého droždia. Zohrievajte 1 minútu pri teplote 40°C.
- Zohriate ingrediencie nechajte v uzavretej nádobe 15 minút.
- Pridajte 2 žĺtky, 615 g múky a 16 g vanilkového cukru. Cesto mieste 3 minúty.
- Pridajte 100 g mäkkého masla nakrájaného na menšie kúsky. Mieste 3 minúty.
- Otvorte nádobu a preložte cesto do vymastenej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť 1 hodinu.
- Pracovnú dosku namažte 1 lyžicou oleja. Cesto preložte na vymastenú pracovnú dosku prevrátením misy na 30 sekúnd, aby sa cesto odlepilo od dna.
- Cesto rozdeľte nožom na 15-20 častí. Pomocou mierne olejových rúk vytvorte z časti cesta guľu, vyrovnajte ju na hrúbku nie väčšiu ako 1 cm, čím získate požadovaný tvar.
- Vytvarované buchtičky ukladajte na plech na papier na pečenie s niekoľko cm rozostupmi. Nechajte pol hodinu kysnúť.
- Rúru predhrejte na 185 stupňov s funkciou ventilátora.
- Na vykysnuté cesto poukladajte slivky a bohato ho posypte pripravenou mrveničkou.
- Pečte vo vyhriatej rúre 15-18 minút pri teplote 185 stupňov.
- Koláče chutia výborne teplé aj vychladnuté.