Koláč so slivkami a mrveničkou

Koláče so slivkami a mrveničkou pripravené v Cookoveri sú rodinnou pochúťkou, ktorá sa hodí na mnoho príležitostí. Náplň môžete vybrať podľa chuti a sezónneho ovocia.

Príprava: 1h 15 min

Jednoduché

Koláč so slivkami a mrveničkou

Príprava: 1h 15 min

Jednoduché

Ingrediencie:

  • 695 g pšeničnej múky
  • 4 g mletej škorice
  • 16 g vanilkového cukru - CVR
  • 235 g cukru
  • 1 g soli
  • 180 g extra masla
  • 40 g žĺtkov zo slepačích vajec
  • 350 g 2.0 % mlieka
  • 30 g pekárskeho droždia
  • 1000 g sliviek
  • 5 g repkového oleja

Spôsob prípravy:

  1. Recept na mrveničku.
  2. Do nádoby pridajte 80 gramov studeného alebo mrazeného masla, 80 gramov múky, 80 gramov bieleho alebo hnedého cukru. Všetky ingrediencie sekajte 5 sekúnd pri rýchlosti 10.
  3. Preložte mrveničku z nádoby do misky a skladujte v chladničke až do použitia. Nádobu umyte a osušte.
  4. Recept na cesto.
  5. Do nádoby pridajte 350 gramov mlieka, 135 gramov cukru a 30 gramov čerstvého droždia. Zohrievajte 1 minútu pri teplote 40°C.
  6. Zohriate ingrediencie nechajte v uzavretej nádobe 15 minút.
  7. Pridajte 2 žĺtky, 615 g múky a 16 g vanilkového cukru. Cesto mieste 3 minúty.
  8. Pridajte 100 g mäkkého masla nakrájaného na menšie kúsky. Mieste 3 minúty.
  9. Otvorte nádobu a preložte cesto do vymastenej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť 1 hodinu.
  10. Pracovnú dosku namažte 1 lyžicou oleja. Cesto preložte na vymastenú pracovnú dosku prevrátením misy na 30 sekúnd, aby sa cesto odlepilo od dna.
  11. Cesto rozdeľte nožom na 15-20 častí. Pomocou mierne olejových rúk vytvorte z časti cesta guľu, vyrovnajte ju na hrúbku nie väčšiu ako 1 cm, čím získate požadovaný tvar.
  12. Vytvarované buchtičky ukladajte na plech na papier na pečenie s niekoľko cm rozostupmi. Nechajte pol hodinu kysnúť.
  13. Rúru predhrejte na 185 stupňov s funkciou ventilátora.
  14. Na vykysnuté cesto poukladajte slivky a bohato ho posypte pripravenou mrveničkou.
  15. Pečte vo vyhriatej rúre 15-18 minút pri teplote 185 stupňov.
  16. Koláče chutia výborne teplé aj vychladnuté.