Prílohy a pečivo

Talianske pečivo Ciabatta

  • Príprava: 4h 30min
  • Náročnosť: Stredne náročné

Ingrediencie:

  • 570 g pšeničnej múky
  • 220 g vody
  • 40 g extra panenského olivového oleja
  • 15 g soli
  • 200 g zemiakov uvarených vo vode
  • 25 g pekárskeho droždia
  • 70 g mlieka 2%

Spôsob prípravy:

  1. Do nádoby pridajte 70 g múky, 70 g vody a 5 g droždia. Zohrievajte 1 minútu pri teplote 40 stupňov a rýchlosti 3. V uzavretej nádobe nechajte aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc.
  2. Do kvásku pridajte 20 g droždia, 20 g olivového oleja, 70 g mlieka, 150 g vody, 200 g uvarených, roztlačených/prelisovaných, vychladnutých zemiakov a polovicu preosiatej múky (250 g). Mieste 3 min pri rýchlosti 8 spätných otáčok. Pridajte zvyšnú múku (250 g) a 3 čajové lyžičky soli. Mieste 3 min rýchlosťou 8 spätných otáčok. Znova mieste 1 min pri rýchlosti 14 spätného chodu.
  3. Preložte do nádoby s objemom asi 3 litre vymastenej olivovým olejom. Nechajte prikryté (vekom, nie utierkou), kým nezdvojnásobí svoj objem. Po uplynutí tejto doby cesto preložte protiľahlými stranami smerom do stredu, potom cesto preložte na polovicu, potom ho vložte späť do nádoby a cesto otočte preloženou stranou nadol a jemne zatlačte.
  4. Nechajte prikryté, kým opäť nezdvojnásobí svoj objem. Po uplynutí tejto doby cesto opäť preložte protiľahlými stranami smerom k stredu a jemne zatlačte.
  5. Opäť nechajte prikryté kysnúť 15 minút. Vyklopte na dosku posypanú múkou a počkajte, kým sa cesto neodlepí od dna nádoby. Vrch cesta posypte tenkou vrstvou múky a nožom vykrajujte obdĺžnikové valčeky.
  6. Ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, s medzerami aspoň 5 cm. Nechajte ich pod prikrývkou až kým nezdvojnásobia svoj objem. Pečte asi 10-12 minút pri teplote 230 stupňov s funkciou konvekcie do zlatista.
  7. Výborne chutia čerstvo upečené. Vďaka pridaniu varených zemiakov vydržia čerstvé až 3 dni.