Sviatočné recepty

Vianočná kapustnica

  • Príprava: 2h
  • Náročnosť: Stredne náročné

Ingrediencie:

  • 1250 g vody
  • 3 g čierneho korenia
  • 70 g bujónovej pasty – CVR
  • 300 g kyslej kapusty
  • 800 g údeného bravčového mäsa s kosťou
  • 75 g kyslej kapusty
  • 10 g sušených hríbov
  • 100 g cibule
  • 80 g šmalca
  • 300 g neskorých zemiakov

Spôsob prípravy:

  1. Sušené hríby namočte do 300 g vriacej vody. Kyslú kapustu sceďte a nakrájajte na 3 cm kúsky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na 3 cm kocky.
  2. Rozdeľte bravčovú masť na menšie časti, pridajte ju do nádoby a rozpúšťajte 1 minútu pri 120 stupňoch a rýchlosti 1.
  3. Cibuľu ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky, pridajte do nádoby a sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10. Otvorte nádobu a špachtľou zhrňte nakrájanú cibuľu zo stien nádoby.
  4. Vložte metličku a smažte bez odmerky 7 minút pri 140 stupňoch pri rýchlosti 1.
  5. Otvorte nádobu, vyberte metličku a následne do nádoby pridajte bujón a vodu.
  6. Do nádoby vložte kôšík s údeným mäsom. Varte 40 minút pri teplote 110 stupňov a rýchlosti 3.
  7. Vyberte košík s mäsom, odstráňte kosti z mäsa, nakrájajte mäso na 3 cm kúsky a vložte ho priamo do nádoby.
  8. Pridajte namočené hríby spolu s vodou, v ktorej sa namáčali, kyslú kapustu a varte 15 minút pri teplote 105 stupňov a rýchlosti 1 na spätnom chode.
  9. Otvorte nádobu, pridajte zemiaky, uzavrite nádobu a varte 30 minút pri 105 stupňoch a rýchlosti 1 na spätnom chode.
  10. Dochuťte čiernym korením, prípadne pridajte vodu zo scedenej kapusty. Polievka výborne chutí s čerstvým chlebom.