Polievky

Mangold

  • Príprava: 1h 20min
  • Náročnosť: Jednoduché

Ingrediencie:

  • 2200 g vody
  • 160 g bujónovej pasty – CVR
  • 3 g mletého čierneho korenia
  • 400 g 18% kyslej smotany
  • 800 g mangoldu
  • 250 g cibule
  • 40 g cukru
  • 12 g cesnaku
  • 160 g mrkvy
  • 3 g soli
  • 100 g extra masla
  • 40 g citrónovej šťavy
  • 70 g kôpru
  • 80 g zeleru
  • 80 g koreňa petržlena
  • 500 g stredných zemiakov

Spôsob prípravy:

  1. Na veko nádoby položte misku a odvážte 800 gramov dôkladne umytého mangoldu. Repu odrežte, ošúpte a nakrájajte na kocky 1×1 cm, stonky nakrájajte na 1 cm kúsky. Presuňte na druhé poschodie parnej nádoby. Listy nakrájajte na 1 cm pásiky a vložte ich do inej nádoby.
  2. Ošúpte cibuľu, nakrájajte ju na menšie kúsky a dajte do nádoby. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10.
  3. Pridajte maslo nakrájané na menšie kúsky, bujónovú pastu a smažte 12 minút pri teplote 120°C na rýchlosti 5 pri spätných otáčkach.
  4. Pridajte do nádoby vodu a uzatvorte ju vekom bez odmerky. Umiestnite na prvé poschodie parnej nádoby nasledujúce ingrediencie nakrájané na 1×1 cm kúsky: petržlenová vňať, zeler, mrkva a vopred ošúpané zemiaky nakrájané na 2 cm kúsky.
  5. Na druhé poschodie parnej nádoby umiestnite repu a stonky a prikryte pokrievkou. Varte 50 minút pri teplote 140 stupňov a rýchlosti 3.
  6. Obsah parnej nádoby presuňte do hrnca s objemom aspoň 5 litrov.
  7. Pridajte citrónovú šťavu, cukor, kyslú smotanu 18%, soľ, ošúpaný cesnak a obsah nádoby meľte 1 minútu pri rýchlosti 20 a pridajte do hrnca so zeleninou.
  8. Obsah hrnca priveďte do varu, vypnite zdroj energie, pridajte korenie a nadrobno nakrájaný kôpor.
  9. Počas horúcich letných dní chutí najlepšie vychladnutá alebo aj teplá.