- Príprava: 1h 20min
- Náročnosť: Jednoduché
Ingrediencie:
- 2200 g vody
- 160 g bujónovej pasty – CVR
- 3 g mletého čierneho korenia
- 400 g 18% kyslej smotany
- 800 g mangoldu
- 250 g cibule
- 40 g cukru
- 12 g cesnaku
- 160 g mrkvy
- 3 g soli
- 100 g extra masla
- 40 g citrónovej šťavy
- 70 g kôpru
- 80 g zeleru
- 80 g koreňa petržlena
- 500 g stredných zemiakov
Spôsob prípravy:
- Na veko nádoby položte misku a odvážte 800 gramov dôkladne umytého mangoldu. Repu odrežte, ošúpte a nakrájajte na kocky 1×1 cm, stonky nakrájajte na 1 cm kúsky. Presuňte na druhé poschodie parnej nádoby. Listy nakrájajte na 1 cm pásiky a vložte ich do inej nádoby.
- Ošúpte cibuľu, nakrájajte ju na menšie kúsky a dajte do nádoby. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10.
- Pridajte maslo nakrájané na menšie kúsky, bujónovú pastu a smažte 12 minút pri teplote 120°C na rýchlosti 5 pri spätných otáčkach.
- Pridajte do nádoby vodu a uzatvorte ju vekom bez odmerky. Umiestnite na prvé poschodie parnej nádoby nasledujúce ingrediencie nakrájané na 1×1 cm kúsky: petržlenová vňať, zeler, mrkva a vopred ošúpané zemiaky nakrájané na 2 cm kúsky.
- Na druhé poschodie parnej nádoby umiestnite repu a stonky a prikryte pokrievkou. Varte 50 minút pri teplote 140 stupňov a rýchlosti 3.
- Obsah parnej nádoby presuňte do hrnca s objemom aspoň 5 litrov.
- Pridajte citrónovú šťavu, cukor, kyslú smotanu 18%, soľ, ošúpaný cesnak a obsah nádoby meľte 1 minútu pri rýchlosti 20 a pridajte do hrnca so zeleninou.
- Obsah hrnca priveďte do varu, vypnite zdroj energie, pridajte korenie a nadrobno nakrájaný kôpor.
- Počas horúcich letných dní chutí najlepšie vychladnutá alebo aj teplá.