Recepty
Bouillabaisse – stredomorská rybacia polievka

- Príprava: 1h 30min
- Náročnosť: Jednoduché
Ingrediencie:
- 900 g vody
- 70 g bujónovej pasty – CVR
- 2 g bobkových listov
- 10 g čili papričiek
- 100 g šalotky
- 90 g extra panenského olivového oleja
- 600 g pasírovaných paradajok
- 5 g čerstvej bazalky
- 350 g sivých kreviet
- 700 g pražmy sivej
- 15 g cesnaku
- 100 g mrkvy
- 150 g bieleho suchého vína
- 100 g zeleru
- 5 g lísty petržlena
Spôsob prípravy:
- Do nádoby dajte 100 gramov olúpanej a na menšie kúsky nakrájanej šalotky, 3 olúpané strúčiky cesnaku a polovicu čili papričky bez semienok. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10.
- Pridajte 90 gramov olivového oleja. Vyprážajte bez odmerky 1 minútu 30 sekúnd pri rýchlosti 3 na spätnom chode a teplote 115 stupňov.
- Očistite 700-800 gramov pražmy – odstráňte šupiny, žiabre a oči. Rybu vyfiletujte a nakrájajte na 3-4 cm kocky. Nechajte v chladničke na neskôr. Hlavy a telá nakrájajte na menšie kúsky.
- Ošúpete 350 gramov kreviet. Nechajte si šupky a prípadne hlavy. Rezom odstráňte tráviace ústrojenstvo. Mäso z kreviet vložte do nádoby s rybami a vložte do chladničky.
- Vložte hlavy, telá rýb a hlavy kreviet do nádoby. Pridajte 70 gramov hovädzieho bujónu a varte 9 minút pri rýchlosti 3 na spätnom chode a teplote 120 stupňov.
- Pridajte 150 gramov suchého bieleho vína, pomocou špachtle premiešajte obsah nádoby.
- Pridajte 3 bobkové listy, 600 g paradajkovej pasty, 900 g vody, 100 g nakrájanej mrkvy, 100 g nakrájaneho zeleru, 5 vetvičiek čerstvej bazalky, 5 vetvičiek petržlenu. Varte všetko 30 min pri rýchlosti 2 spätného chodu pri 105°C.
- Obsah nádoby preložte do košíka umiestneného vo veľkej nádobe, aby ste scedili vývar, nechajte niekoľko minút a stlačte ho lyžičkou, pričom vytlačte zvyšnú tekutinu.
- Nádobu vypláchnite, scedenú tekutinu nalejte do nádoby a 1 minútu meľte pri rýchlosti 20.
- Do polievky pridajte predtým pripravenú rybu a krevety a jemne nakrájané listy z dvoch vetvičiek bazalky. Zohrievajte 3 minúty pri teplote 80 stupňov.
- Môžete podávať s bagetou zapečenou s cesnakovým alebo bylinkovým maslom.