Recepty
Rýchle žemle bez kysnutia
- Príprava: 40min
- Náročnosť: Jednoduché
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky
- 250 g vody
- 5 g cukru
- 6 g soli
- 60 g celých slepačích vajec
- 20 g lúpaných tekvicových semiačok
- 35 g pekárskeho droždia
- 30 g repkového oleja
- 20 g sušených slnečnicových semiačok
Spôsob prípravy:
- Pridajte 500 g múky, 1 čajová lyžička soli, 1 lyžičku cukru, 250 g mierne teplej vody, 3 lyžice oleja a 35 g čerstvého droždia. Hneťte 5 min pri rýchlosti 6 spätného chodu.
- Cesto dajte na dosku, vytvarujte valček, rozdeľte ho na 8-10 rovnakých častí. Z každej porcie urobte guľu, ktorú rozvaľkáte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby boli medzery od seba. Pomocou špachtle urobte charakteristické priehlbiny.Vytvorené valčeky potrite 1 vajcom a posypte semienkami: 2 polievkové lyžice slnečnicových semienok a 2 polievkové lyžice tekvice.
- Vložte do studenej rúry, rúru nastavte na 200 stupňov s funkciou vrchný a spodný ohrev, pečte 30 minút (čas sa počíta od zapnutia rúry).
- Vôňa čerstvo upečených žemlí vám spríjemní každé ráno.