Prílohy a pečivo

Rýchle žemle bez kysnutia

  • Príprava: 40min
  • Náročnosť: Jednoduché

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 250 g vody
  • 5 g cukru
  • 6 g soli
  • 60 g celých slepačích vajec
  • 20 g lúpaných tekvicových semiačok
  • 35 g pekárskeho droždia
  • 30 g repkového oleja
  • 20 g sušených slnečnicových semiačok

Spôsob prípravy:

  1. Pridajte 500 g múky, 1 čajová lyžička soli, 1 lyžičku cukru, 250 g mierne teplej vody, 3 lyžice oleja a 35 g čerstvého droždia. Hneťte 5 min pri rýchlosti 6 spätného chodu.
  2. Cesto dajte na dosku, vytvarujte valček, rozdeľte ho na 8-10 rovnakých častí. Z každej porcie urobte guľu, ktorú rozvaľkáte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby boli medzery od seba. Pomocou špachtle urobte charakteristické priehlbiny.Vytvorené valčeky potrite 1 vajcom a posypte semienkami: 2 polievkové lyžice slnečnicových semienok a 2 polievkové lyžice tekvice.
  3. Vložte do studenej rúry, rúru nastavte na 200 stupňov s funkciou vrchný a spodný ohrev, pečte 30 minút (čas sa počíta od zapnutia rúry).
  4. Vôňa čerstvo upečených žemlí vám spríjemní každé ráno.