Omáčky, krémy

Domáca majonéza

  • Príprava: 8min
  • Náročnosť: Jednoduché

Ingrediencie:

  • 30 g vody
  • 1 g bieleho korenia
  • 15 g horčice Dijon
  • 25 g octu
  • 3 g cukru
  • 6 g soli
  • 55 g žĺtkov zo slepačích vajec
  • 600 g slnečnicového oleja

Spôsob prípravy:

  1. Na veko nádoby bez odmerky položte vysokú nádobu (najlepšie džbán) a odvážte 600 gramov oleja.
  2. Nasaďte metličku. Pridajte do nádoby 3 žĺtka, 25 gramov bieleho vínneho octu, 1½ lyžičku dijonskej horčice, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku soli a ⅓ lyžičky bieleho pepru.
  3. V ďalšom kroku budete šľahať. Počas funkcie postupne prilievajte odvážený olej cez veko bez odmerky. Po použití ⅔ oleja pridajte 3 lyžice vody (filtrovanej alebo prevarenej a vychladenej).
  4. Šlahajte 4 minúty pri rýchlosti 4. Pridávajte ⅔ oleja, 3 lyžice vody a ⅓ oleja.
  5. Hotovú majonézu skladujte v chladničke.