Cesto a cestoviny

Cesto na pizzu

  • Príprava: 6h 30m
  • Náročnosť: Stredne náročné

Ingrediencie:

  • 450 g pšeničnej múky
  • 300 g vody
  • 8 g soli
  • 6 g pekárskeho droždia
  • 50 g olivového oleja

Spôsob prípravy:

  1. Do nádoby pridajte 6 gramov čerstvého droždia (alebo 3 gramy sušeného droždia), 300 gramov vody a 450 gramov múky typu 00 (500 g múky typu 450). Mieste 2 minúty pri rýchlosti 8 spätného chodu. Pokračujte v miesení 6 minút pri rýchlosti 6 spätného chodu.
  2. Pridajte 3 lyžice olivového oleja a 1 lyžičku soli. Mieste 1 minútu pri rýchlosti 8 spätného chodu.
  3. Pripravte si 2 stredne veľké misky (každá s objemom najmenej 1 liter). Každú misku vymastite 1 lyžicou olivového oleja. Do každej dajte polovicu cesta a vymastenými rukami ho jemne pootáčajte, aby bolo zľahka pokryté olivovým olejom. Misky pevne prikryte napríklad potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote 6-8 hodín (čas závisí od okolitej teploty).
  4. Pizzové cesto vytvarujte naťahovaním alebo miesením na papieri na pečenie, pridajte omáčku, mozzarellu a polevu.
  5. Pečte ju najlepšie na kameni alebo ak pizzový kameň nemáte, položte ju priamo na dno rúry. Pizzu v oboch prípadoch posúvajte uchopením vyčnievajúceho papiera (tu sa môžu hodiť 4 ruky), pri ukladaní buďte opatrní, aby ste sa nepopálili. Dobrou metódou je aj vloženie papiera s pizzou na veľkú dosku na krájanie a potom z dosky na kameň alebo dno pece.
  6. Rúru predhrejte v dostatočnom predstihu, zvoľte maximálnu možnú teplotu (optimálne 300 stupňov) a použite funkciu spodného ohrevu + konvekcie. Pizzu vždy vložte do predhriatej rúry. Čím vyššia teplota, tým kratší čas pečenia a lepší konečný výsledok. Čas pečenia je 4 až 8 minút.
  7. Vždy až po upečení pridajte prísady ako sú dlhozrejúce talianske šunky, čerstvé bylinky ako rukola, bazalka alebo parmezán.