Svetová kuchyňa

Bouillabaisse – stredomorská rybacia polievka

  • Príprava: 1h 30min
  • Náročnosť: Jednoduché

Ingrediencie:

  • 900 g vody
  • 70 g bujónovej pasty – CVR
  • 2 g bobkových listov
  • 10 g čili papričiek
  • 100 g šalotky
  • 90 g extra panenského olivového oleja
  • 600 g pasírovaných paradajok
  • 5 g čerstvej bazalky
  • 350 g sivých kreviet
  • 700 g pražmy sivej
  • 15 g cesnaku
  • 100 g mrkvy
  • 150 g bieleho suchého vína
  • 100 g zeleru
  • 5 g lísty petržlena

Spôsob prípravy:

  1. Do nádoby dajte 100 gramov olúpanej a na menšie kúsky nakrájanej šalotky, 3 olúpané strúčiky cesnaku a polovicu čili papričky bez semienok. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10.
  2. Pridajte 90 gramov olivového oleja. Vyprážajte bez odmerky 1 minútu 30 sekúnd pri rýchlosti 3 na spätnom chode a teplote 115 stupňov.
  3. Očistite 700-800 gramov pražmy – odstráňte šupiny, žiabre a oči. Rybu vyfiletujte a nakrájajte na 3-4 cm kocky. Nechajte v chladničke na neskôr. Hlavy a telá nakrájajte na menšie kúsky.
  4. Ošúpete 350 gramov kreviet. Nechajte si šupky a prípadne hlavy. Rezom odstráňte tráviace ústrojenstvo. Mäso z kreviet vložte do nádoby s rybami a vložte do chladničky.
  5. Vložte hlavy, telá rýb a hlavy kreviet do nádoby. Pridajte 70 gramov hovädzieho bujónu a varte 9 minút pri rýchlosti 3 na spätnom chode a teplote 120 stupňov.
  6. Pridajte 150 gramov suchého bieleho vína, pomocou špachtle premiešajte obsah nádoby.
  7. Pridajte 3 bobkové listy, 600 g paradajkovej pasty, 900 g vody, 100 g nakrájanej mrkvy, 100 g nakrájaneho zeleru, 5 vetvičiek čerstvej bazalky, 5 vetvičiek petržlenu. Varte všetko 30 min pri rýchlosti 2 spätného chodu pri 105°C.
  8. Obsah nádoby preložte do košíka umiestneného vo veľkej nádobe, aby ste scedili vývar, nechajte niekoľko minút a stlačte ho lyžičkou, pričom vytlačte zvyšnú tekutinu.
  9. Nádobu vypláchnite, scedenú tekutinu nalejte do nádoby a 1 minútu meľte pri rýchlosti 20.
  10. Do polievky pridajte predtým pripravenú rybu a krevety a jemne nakrájané listy z dvoch vetvičiek bazalky. Zohrievajte 3 minúty pri teplote 80 stupňov.
  11. Môžete podávať s bagetou zapečenou s cesnakovým alebo bylinkovým maslom.