Recepty
Sviečková v hubovej omáčke so zmesou krúp
- Príprava: 1h 20min
- Náročnosť: Stredne Náročné
Ingrediencie:
- 1500 g vody
- 1 g čierneho korenia
- 50 g bujónovej pasty – CVR
- 100 g smotany 30 %
- 50 g bulguru
- 10 g čerstvého rozmarínu
- 600 g bravčovej panenky
- 25 g sušených hríbov
- 100 g cibule
- 10 g cesnaku
- 12 g soli
- 100 g jačmenných krúp
- 10 g repkového oleja
- 60 g číreho masla
- 80 g pšeničnej múky 450
- 50 g zelenej šošovice
Spôsob prípravy:
- Na veko nádoby položte misku a odvážte 25 gramov sušených hríbov.
- Do misky s hubami pridajte 500 gramov vlažnej vody. Misku odložte nabok.
- Na veko nádoby položte vysoký hrnček a navážte v ňom 100 gramov 30% smotany.
- Do hrnčeka so smotanou pridajte 50 gramov pšeničnej múky. Všetko veľmi dôkladne premiešajte, aby v kréme neboli hrudky. Odložte nabok.
- Na veko nádoby položte košík a navážte 100 gramov jačmenných krúp. Do košíka pridajte 50 gramov bulguru a 50 gramov zelenej šošovice.
- Všetko dôkladne opláchnite pod studenou vodou a odložte nabok.
- Na veko nádoby položte misku a odvážte v nej 600 gramov bravčovej panenky očistenej od blán a nakrájanej na 1,5 cm plátky.
- Plátky jemne vyklepte tĺčikom a ochuťte z oboch strán 1 lyžičkou soli a 1 lyžičku korenia. Preložte do misy a odložte nabok.
- Do nádoby pridajte 100 gramov cibule očistenej a nakrájanej na menšie kúsky a 2 olúpané strúčiky cesnaku. Nádobu uzavrite vekom s odmerkou.
- Sekajte 10 sekúnd na rýchlosti 10.
- Otvorte nádobu. Obsah zotrite špachtľou na dno nádoby. Pridajte 1 polievkovú lyžicu oleja a 40 gramov prepusteného masla. Nádobu uzavrite vekom s odmerkou.
- V ďalšom kroku si orestujete cibuľu a cesnak. Medzitým si kúsky sviečkovej obaľte v 2 polievkových lyžiciach múky a na rozohriatej panvici ich opečte z oboch strán dozlatista na lyžici prepusteného masla. Vyprážané panenky položte na druhé poschodie parnej nádoby.
- Restujte 15 minút pri 105°C na rýchlosti 3 pri spätných otáčkach.
- Otvorte nádobu. Pridajte 50 gramov bujónovej pasty, 1 čajovú lyžičku soli, vetvičku rozmarínu a 1000 gramov vody.
- Pridajte predtým namočené huby spolu s vodou na namáčanie. Nezlejte nečistoty z dna misky!
- Do nádoby vložte košík s prepláchnutými krúpami a šošovicou. Nádobu uzavrite vekom bez odmerky.
- Obe úrovne parného hrnca s opečenou sviečkovou položte na veko. Parnú nádobu zakryte pokrievkou.
- Varte 35 minút na rýchlosti 2 pri spätných otáčkach a 110°C.
- Zložte parnú nádobu a položte ju na obrátenú stranu pokrievky.
- Otvorte nádobu. Opatrne vyberte košík, počkajte, kým sa krúpy scedia a odložte ich na tanier. Do nádoby pridajte dusenú sviečkovú a smotanu zmiešanú s múkou. Pridajte ju počas miešania omáčky špachtľou v nádobe. Nádobu uzavrite vekom bez odmerky.
- Varte 5 minút na rýchlosti 3 pri spätných otáčkach a 105°C.
- Podávajte s vašimi obľúbenými Cookover šalátmi. Dobrú chuť!