Polievky

Staročeská kulajda (Marek Ort)

  • Príprava: 45min
  • Náročnosť: Jednoduché

Ingrediencie:

  • 1500 g vody
  • 15 g hnedého cukru
  • 40 g octu
  • 20 g sušených hríbov
  • 150 g hlivy ustricovej
  • 500 g zeleninového vývaru
  • 150 g cibule
  • 4 g soli
  • 50 g extra masla
  • 120 g celých slepačích vajec
  • 200 g neskorých zemiakov
  • 30 g slnečnicového oleja
  • 200 g smotany 33%
  • 30 g Kôprový olej – CVR

Spôsob prípravy:

  1. Do nádoby pridajte 50g masla. Rozohrejte 10s pri 140°C na rýchlosti 3. Do nádoby pridajte 150g hlivy ustricovej a štipku soli. Restujte 2 min pri 140°C na rýchlosti 5 pri spätných otáčkach. Znova restujte 1 min pri 140°C na rýchlosti 5. Obsah nádoby preložte do misky.
  2. Do nádoby pridajte 150g cibule. Sekajte 30s na rýchlosti 10. Pridajte 30g slnečnicového oleja. Vložte metličku. Restujte 3 min pri 100°C na rýchlosti 2.
  3. Do nádoby pridajte 200g očistených zemiakov, nakrájaných na menšie kúsky a 80g namočených húb. Do nádoby nalejte 500g zeleninového vývaru. Pridajte štipku soli (1g) a 20g octu. Varte 20 min pri 100°C na rýchlosti 1. Mixujte 3 min na rýchlosti 16.
  4. Pridajte 200g smotany 33%, 1 štipku soli a 1 polievkovú lyžicu trstinovňého cukru. Varte 1 min pri 100°C na rýchlosti 5. Polievku prelejte do misiek.
  5. Do nádoby nalejte 1500g vody, polievkovú 1 lyžicu (20g) octu a 1 štipku soli. Varte 2 min pri 85°C na rýchlosti 1. Medzitým si 2 vajíčka rozbite do dvoch odlišných misiek tak, aby sa neporušili žĺtky.
  6. Vložte vajíčka po jednom do vriacej vody tak, že misku jemne ponoríte do vody. Varte 4 min pri 85°C na rýchlosti 2. Vyberte košík a opatrne z neho vyberte vajíčka.
  7. Stratené vajíčka a orestovanú hlivu použite ako doplnok k polievke. Polievku dozdobte 30g kôprového oleja pripraveného podľa receptu v Cookoveri a 2 nastrúhanými uvarenými vajíčkami.