Mrkvový koláč
Mrkvový koláč je lahodný dezert, ktorý za svoju nadýchanosť vďačí strúhanej mrkve. V kombinácií s jemným tvarohovým krémom to je koláč na každú príležitosť.
Príprava: 2h 30 min
Jednoduché
![Mrkvový koláč](https://euimagesd2h2yqnfpu4gl5.cdn5th.com/smart/user_res/bay168475768091690qM/content/169047391375577ed8dc8.jpg)
Príprava: 2h 30 min
Jednoduché
Ingrediencie:
- 2 g mletej škorice
- 5 g citrónovej kôry
- 750 g tvarohu
- 2 g prášku do pečiva
- 150 g práškového cukru
- 4 g sódy bikarbóny
- 100 g ananásu
- 200 g cukru
- 220 g mrkvy
- 25 g citrónovej šťavy
- 120 g celých slepačích vajec
- 100 g vlašských orechov
- 170 g repkového oleja
- 50 g kokosových vločiek
- 220 g pšeničnej múky 450
Spôsob prípravy:
- Na veko nádoby položte misku. Odvážte 220 gramov pšeničnej múky preosiatej cez sitko, 50 gramov kokosových vločiek, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1 lyžičku škorice a 1/2 lyžičky prášku do pečiva. Misku odložte nabok.
- Na veko nádoby položte malú misku. Odvážte v nej 170 gramov oleja. Misku odložte nabok.
- Otvorte nádobu. Do nádoby pridajte 60 gramov vlašských orechov. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
- Drvte 4 sekundy pri rýchlosti 12 spätného chodu.
- Otvorte nádobu. Obsah nádoby nasypte do misky s múkou. Urobte to dôkladne, aby nádoba ostala čistá. Nasaďte metličku.
- Do nádoby pridajte 2 vajcia a 1 štipku soli. Nádobu zatvorte vekom bez odmerky.
- Šľahajte 2 minúty pri rýchlosti 6.
- Otvorte nádobu. Do nádoby pridajte 200 gramov jemného cukru. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
- Šľahajte 5 minút pri rýchlosti 6.
- V ďalšom kroku budete pokračovať v šľahaní vajec. Počas toho pomaly pridávajte predtým odvážený olej cez otvor v nádobe.
- Šľahajte 2 minúty pri rýchlosti 5.
- Otvorte nádobu. Odstráňte metličku. Obsah preložte do misky a odložte nabok.
- Umyte a osušte nádobu.
- Rúru predhrejte na 160 stupňov s funkciou konvekcie.
- Do nádoby pridajte 220 gramov nakrájanej mrkvy. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
- Sekajte 20 sekúnd pri rýchlosti 10.
- Otvorte nádobu. Obsah stiahnite špachtľou na dno nádoby. Do nádoby pridajte 100 gramov nakrájaného ananásu. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
- Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10.
- Otvorte nádobu. Obsah stiahnite špachtľou na dno nádoby a pridajte predtým odváženú múku. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
- Miešajte 15 sekúnd pri rýchlosti 4 spätného chodu.
- Otvorte nádobu. Pomocou špachtle pridajte do nádoby predtým vyšľahané vajcia. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
- Miešajte 40 sekúnd pri rýchlosti 8 spätného chodu.
- Otvorte nádobu. Zmes vylejte do tortovej formy s priemerom 24 cm, ktorej dno je vystlané papierom na pečenie.
- Pečte v rúre 1 hodinu. Počas pečenia si pripravte krém.
- Umyte a osušte nádobu.
- Do nádoby pridajte 750 gramov polotučného tvarohu, rozdrveného na menšie kúsky. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
- Meľte 2 minúty pri rýchlosti 10.
- Meľte ďalšie 2 minúty pri rýchlosti 14.
- Otvorte nádobu. Do nádoby pridajte 150 gramov práškového cukru, nastrúhanú kôru z celého citróna (predtým umytého a vysušeného) a šťavu z polovice citróna. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
- Meľte 1 minútu pri rýchlosti 14.
- Krém vložte v nádobe alebo inej miske do chladničky.
- Zvyšné orechy nalámte na menšie kúsky. Odložte ich bokom. Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Cesto rozrežte na dve časti pomocou dlhého noža (najlepšie zúbkovaného na chlieb). Tortu potrite 2/3 krému. Zvyšný krém použite ako polevu a ozdobte nalámanými orechmi.
- Odložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, no najlepšie chutí až na druhý deň.