Mrkvový koláč

Mrkvový koláč je lahodný dezert, ktorý za svoju nadýchanosť vďačí strúhanej mrkve. V kombinácií s jemným tvarohovým krémom to je koláč na každú príležitosť.

Príprava: 2h 30 min

Jednoduché

Mrkvový koláč

Príprava: 2h 30 min

Jednoduché

Ingrediencie:

  • 2 g mletej škorice
  • 5 g citrónovej kôry
  • 750 g tvarohu
  • 2 g prášku do pečiva
  • 150 g práškového cukru
  • 4 g sódy bikarbóny
  • 100 g ananásu
  • 200 g cukru
  • 220 g mrkvy
  • 25 g citrónovej šťavy
  • 120 g celých vajec
  • 100 g vlašských orechov
  • 170 g repkového oleja
  • 50 g kokosových vločiek
  • 220 g pšeničnej múky 450

Spôsob prípravy:

  1. Na veko nádoby položte misku. Odvážte 220 gramov pšeničnej múky preosiatej cez sitko, 50 gramov kokosových vločiek, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1 lyžičku škorice a 1/2 lyžičky prášku do pečiva. Misku odložte nabok.
  2. Na veko nádoby položte malú misku. Odvážte v nej 170 gramov oleja. Misku odložte nabok.
  3. Otvorte nádobu. Do nádoby pridajte 60 gramov vlašských orechov. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
  4. Drvte 4 sekundy pri rýchlosti 12 spätného chodu.
  5. Otvorte nádobu. Obsah nádoby nasypte do misky s múkou. Urobte to dôkladne, aby nádoba ostala čistá. Nasaďte metličku.
  6. Do nádoby pridajte 2 vajcia a 1 štipku soli. Nádobu zatvorte vekom bez odmerky.
  7. Šľahajte 2 minúty pri rýchlosti 6.
  8. Otvorte nádobu. Do nádoby pridajte 200 gramov jemného cukru. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
  9. Šľahajte 5 minút pri rýchlosti 6.
  10. V ďalšom kroku budete pokračovať v šľahaní vajec. Počas toho pomaly pridávajte predtým odvážený olej cez otvor v nádobe.
  11. Šľahajte 2 minúty pri rýchlosti 5.
  12. Otvorte nádobu. Odstráňte metličku. Obsah preložte do misky a odložte nabok.
  13. Umyte a osušte nádobu.
  14. Rúru predhrejte na 160 stupňov s funkciou konvekcie.
  15. Do nádoby pridajte 220 gramov nakrájanej mrkvy. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
  16. Sekajte 20 sekúnd pri rýchlosti 10.
  17. Otvorte nádobu. Obsah stiahnite špachtľou na dno nádoby. Do nádoby pridajte 100 gramov nakrájaného ananásu. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
  18. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10.
  19. Otvorte nádobu. Obsah stiahnite špachtľou na dno nádoby a pridajte predtým odváženú múku. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
  20. Miešajte 15 sekúnd pri rýchlosti 4 spätného chodu.
  21. Otvorte nádobu. Pomocou špachtle pridajte do nádoby predtým vyšľahané vajcia. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
  22. Miešajte 40 sekúnd pri rýchlosti 8 spätného chodu.
  23. Otvorte nádobu. Zmes vylejte do tortovej formy s priemerom 24 cm, ktorej dno je vystlané papierom na pečenie.
  24. Pečte v rúre 1 hodinu. Počas pečenia si pripravte krém.
  25. Umyte a osušte nádobu.
  26. Do nádoby pridajte 750 gramov polotučného tvarohu, rozdrveného na menšie kúsky. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
  27. Meľte 2 minúty pri rýchlosti 10.
  28. Meľte ďalšie 2 minúty pri rýchlosti 14.
  29. Otvorte nádobu. Do nádoby pridajte 150 gramov práškového cukru, nastrúhanú kôru z celého citróna (predtým umytého a vysušeného) a šťavu z polovice citróna. Nádobu zatvorte vekom s odmerkou.
  30. Meľte 1 minútu pri rýchlosti 14.
  31. Krém vložte v nádobe alebo inej miske do chladničky.
  32. Zvyšné orechy nalámte na menšie kúsky. Odložte ich bokom. Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  33. Cesto rozrežte na dve časti pomocou dlhého noža (najlepšie zúbkovaného na chlieb). Tortu potrite 2/3 krému. Zvyšný krém použite ako polevu a ozdobte nalámanými orechmi.
  34. Odložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, no najlepšie chutí až na druhý deň.