Gulášová polievka

Maďarská gulášová polievka je skutočnou výzvou aj pre profesionálnych kuchárov. Málokto vie, že jej tajomstvom je naozaj veľké množstvo sušenej a mletej papriky, ktorú treba opražiť, aby získala požadovanú chut.

Príprava: 59 min

Jednoduché

Gulášová polievka

Príprava: 59 min

Jednoduché

Ingrediencie:

  • 1200 g vody
  • 1 g čierneho korenia
  • 90 g bujónovej pasty - CVR
  • 1 g bobkových listov
  • 3 g sušenej majoránky
  • 350 g červenej papriky
  • 100 g červenej cibule
  • 1 g mletého čierneho korenia
  • 3 g granulovaného cesnaku
  • 5 g čili papričiek
  • 700 g morčacieho stehna
  • 1 g bylinkového korenia
  • 4 g údenej papriky
  • 40 g sladkej papriky
  • 1 g mletej rascy
  • 200 g cibule
  • 7 g cukru
  • 90 g šmalca
  • 6 g soli
  • 20 g repkového oleja
  • 400 g paradajok

Spôsob prípravy:

  1. 700 gramov morčacieho stehna nakrájajte na 2 cm kocky. Preložte do misky, pridajte 1 zarovnanú lyžičku granulovaného cesnaku, 1 lyžičku soli, ½ lyžičky mletého korenia, 2 lyžice oleja. Premiešajte a nechajte marinovať.
  2. Do nádoby pridajte 200 gramov olúpanej a nakrájanej bielej cibule, ½ čili papričky bez semienok (voliteľné). Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10.
  3. Pridajte 90 gramov bravčovej masti a 90 gramov bujónovej pasty. Smažte bez odmerky 8 minút rýchlosťou 4 na spätnom chode pri teplote 120 stupňov.
  4. Pridajte 40 gramov sladkej papriky, 1 lyžičku údenej papriky, 1 lyžičku bylinkového korenia a 1/3 lyžičky rasce. Smažte bez odmerky 2 minúty rýchlosťou 3 pri teplote 120 stupňov.
  5. Pridajte 1200 gramov vody. Miešajte 1 minútu pri rýchlosti 16.
  6. Marinované morčacie mäso opečte na panvici do zlatista, asi 3 minúty z každej strany. Tento proces môžete preskočiť.
  7. Do nádoby pridajte mäso, 3 bobkové listy, 3 ks nového korenia. Varte 20 minút pri rýchlosti 1 na spätnom chode pri teplote 105 stupňov.
  8. Pridajte 350 gramov papriky nakrájanej na 3 cm kocky a 100 gramov ošúpanej a nakrájanej cibule na 3 cm kocky. Varte bez odmerky s košíkom položeným na veku 25 minút pri teplote 105 stupňov.
  9. Pridajte 400 gramov konzervovaných sekaných paradajok, 2 zarovnané lyžičky cukru a 1 polievkovú lyžicu majoránu. Varte 10 minút pri teplote 105 stupňov.
  10. Podávajte s obľúbeným chlebom alebo pečivom.