Gruzínsky chlieb (khachapuri) s mäsom

Gruzínska kuchyňa je známa svojím nezvyčajným pečivom. Tento druh chleba s bohatou mäsovou náplňou môžete pripraviť v rúre a dokonca ho podávať aj ako hlavný chod.

Príprava: 4h

Stredne náročné

Gruzínsky chlieb  (khachapuri) s mäsom

Príprava: 4h

Stredne náročné

Ingrediencie:

  • 610 g vody
  • 40 g koriandrových lístkov
  • 15 g droždia
  • 1 g mletej škorice
  • 6 g rasce
  • 2 g pálivej papriky v prášku
  • 700 g mletého hovädzieho a bravčového mäsa
  • 1 g bylinkového korenia
  • 4 g medvedieho cesnaku
  • 4 g údenej papriky
  • 12 g cesnaku
  • 21 g soli
  • 45 g extra masla
  • 750 g pšeničnej múky 450

Spôsob prípravy:

  1. Do nádoby pridajte vodu, kvások, maslo a múku. Cesto mieste 4 minúty pri rýchlosti 10 na spätnom chode.
  2. Pridajte soľ a medvedí cesnak. Cesto mieste 1 minútu pri rýchlosti 12 na spätnom chode.
  3. Pomocou špachtle preneste cesto do naolejovanej veľkej misky. Nechajte prikryté kysnúť 3 hodiny.
  4. Nádobu umyte a osušte.
  5. Koriadner nakrájajte na 3 cm kúsky a vložte ho do nádoby. Sekajte 5 sekúnd pri rýchlosti 20. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10. Suroviny zhrňte pomocou špachtle zo strán nádoby.
  6. Pridajte mäso, vodu a koreniny. Miešajte 1 minútu pri rýchlosti 10 na spätnom chode.
  7. Plnku pomocou špachtle preložte do misky a dajte do chladničky. Po vykysnutí cesta predhrejte rúru na 225 stupňov s funkciou ventilátora.
  8. Rúru predhrejte na 225 stupňov s funkciou ventilátora.
  9. Po vykysnutí rozdeľte cesto nba 3 časti. Každú časť položte na papier na pečenie potretý olivovým olejom. Olejovými rukami vytvarujte placky s priemerom 24-28cm.
  10. Do stredu každej placky polože 1/3 mäsovej plnky. Okraje cesta prehnite, aby sa plnka vo vnútri uzavrela. Otočte a jemne premiešajte cesto, aby ste vytvorili koláč s priemerom 24-28 cm.
  11. Pečte 20 minút.
  12. Hotové khachapuri podávajte teplé alebo studené.