Gruzínsky chlieb (khachapuri) s mäsom
Gruzínska kuchyňa je známa svojím nezvyčajným pečivom. Tento druh chleba s bohatou mäsovou náplňou môžete pripraviť v rúre a dokonca ho podávať aj ako hlavný chod.
Príprava: 4h
Stredne náročné
Príprava: 4h
Stredne náročné
Ingrediencie:
- 610 g vody
- 40 g koriandrových lístkov
- 15 g droždia
- 1 g mletej škorice
- 6 g rasce
- 2 g pálivej papriky v prášku
- 700 g mletého hovädzieho a bravčového mäsa
- 1 g bylinkového korenia
- 4 g medvedieho cesnaku
- 4 g údenej papriky
- 12 g cesnaku
- 21 g soli
- 45 g extra masla
- 750 g pšeničnej múky 450
Spôsob prípravy:
- Do nádoby pridajte vodu, kvások, maslo a múku. Cesto mieste 4 minúty pri rýchlosti 10 na spätnom chode.
- Pridajte soľ a medvedí cesnak. Cesto mieste 1 minútu pri rýchlosti 12 na spätnom chode.
- Pomocou špachtle preneste cesto do naolejovanej veľkej misky. Nechajte prikryté kysnúť 3 hodiny.
- Nádobu umyte a osušte.
- Koriadner nakrájajte na 3 cm kúsky a vložte ho do nádoby. Sekajte 5 sekúnd pri rýchlosti 20. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Sekajte 10 sekúnd pri rýchlosti 10. Suroviny zhrňte pomocou špachtle zo strán nádoby.
- Pridajte mäso, vodu a koreniny. Miešajte 1 minútu pri rýchlosti 10 na spätnom chode.
- Plnku pomocou špachtle preložte do misky a dajte do chladničky. Po vykysnutí cesta predhrejte rúru na 225 stupňov s funkciou ventilátora.
- Rúru predhrejte na 225 stupňov s funkciou ventilátora.
- Po vykysnutí rozdeľte cesto nba 3 časti. Každú časť položte na papier na pečenie potretý olivovým olejom. Olejovými rukami vytvarujte placky s priemerom 24-28cm.
- Do stredu každej placky polože 1/3 mäsovej plnky. Okraje cesta prehnite, aby sa plnka vo vnútri uzavrela. Otočte a jemne premiešajte cesto, aby ste vytvorili koláč s priemerom 24-28 cm.
- Pečte 20 minút.
- Hotové khachapuri podávajte teplé alebo studené.